Kirkon rakentaminen

Ehkä yhtä paljon Sitkeyttä ja rohkeutta kysyttiin heiltä uuden kirkon rakentamisessa, joka oli pantu reippain ottein käyntiin. Työn suoritus annettiin urakalla rakennusmestari. Karjalahdelle 1800 markan urakkasummasta, kun seurakunta kustantaa rakennusmestarille täyden ylöspidon rakennusaikana, matkat, rakennustarvikkeet ja varaa 50 kirvesmiestä päivittäin töihin. Oli valittu rakennuslautakunta. Seurakunnan puolesta työtä valvomaan valittiin P. Hyvärinen, jonka kanssa ei Karjalahti kuitenkaan tullut toimeen, siksi Hyvärinen erotettiin ja hänen tilalleen ”vartesmanniksi” valittiin Esaias Qvist, jonka kanssa ”pukmestari” sanoi hyvin tulevansa toimeen.

Hirsien hankkiminen annettiin huutokaupalla. Tarvittiin pitkiäkin hirsiä ja parruja, joiden hankkiminen jäi pääasiassa lukkari P. Tanskaselle ja talollinen Olli Hyttiselle, Sillankorva. Kirkko päätettiin varustaa ukkosentulen varjolla ja palovakuuttaa Suomen maalaisten palovakuutusyhtiössä 50.000 markasta. Kun seurakunta ei saanut myöhemmässä rakennusvaiheessa riittävästi työmiehiä ja rakennustarvikkeetkin loppuivat, läksi rakennusmestari kesken työn pois 11.8.1879. Hänelle maksettiin kuitenkin koko urakkasumma, koska syy oli seurakunnan. Nurkat ehdittiin vain vuorata.

Siksi pyydettiin mestaria keväällä saapumaan uudelleen eri korvausta vastaan vuorauttamaan kirkko ulkoa. Seurakunta ehtii siihen mennessä hankkimaan vuorauslaudat. Karjalahti ei kuitenkaan silloin tullut, vaan vasta seuraavana keväänä uudistetun pyynnön jälkeen, johon mennessä oli tarvikkeet hankittu mm. 400 kpl 6 tuuman nauloja ja 14.000 kpl 4-tuumaisia. Vielä päätettiin kirkko maalata, joka työ annetaan taitavalle maalarille. Rakennusmestarin palkkarahat Lainasi kirkonisäntä, kauppias Heikki Varis seurakunnalle. V. 1888 teetettiin 4 puukruunua kirkkoon.