Kansakoulu

Kirkonkokous päätti 11.10.1874, että kansakoulu otetaan seurakuntaan. Huoneisto ja opettajan asunto vuokrataan, ja otetaan naisopettaja, jonka palkaksi luvattiin 4 tynnyriä viljaa ja rahassa 100 mk (jousittain). Valtiolta päätettiin anoa apupalkkaa, jota kuin myös opettajaa seminaarin johtajalta anomaan valtuutettiin maanviljelijä A. Aspelund. Asia tuli uudelleen esille 16.5.1875, ja silloin kokouksen enemmistö olikin miesopettajan kannalla. Valittiin johtokunta, johon tulivat pastori D. Hakkarainen puheenjohtajana ja jäseniksi kauppias Antti Varis, kirkonmies Juho Sormunen ja talollinen Samuli Karttunen.

Koulu aloitti toimintansa Kuorevaarassa Porraskorven Sormusessa, muuttuen muutaman vuoden perästä Huosiolammille Variksen taloon ja sieltä 1885 Kirkonkylään. Ensimmäiseksi vakinaiseksi opettajaksi valittiin kansakoulunopettaja Salomon Smolander Laitilasta. Hän saapui virkaansa v. 1876, ja hoiti sitä kuolemaansa saakka 7.7.1912. Seuraaja opettaja Juho Piiroinen 1919—1925, jolloin muutti Sääksmäelle, ja Väinö A. Tuomi, joka on edelleen. 1900-luvulla perustettiin pitäjään useita kouluja, joiden historia kuuluu kunnalliseen puoleen.