Keskiviikko, Tammikuu 30, 2019, 11:20

Hyvä seurakuntalainen

Seurakunnassa alkuvuosi on aina tilastojen tekemisen aikaa. Samalla tietysti täytyy hoitaa siinä rinnalla kaikki normaalit papin työt. Tästä syystä ainakin tammikuu ja osaksi myös helmikuu ovat siten tavallista tiiviimpiä jaksoja seurakuntatyössä. Sen jälkeen voi taas keskittyä paremmin perustyöhönsä ainakin pääsiäiseen asti, jolloin alkaa jälleen uusi, kiireinen toiminnallinen jakso.

Tilastot viime vuodelta kertovat, että vuonna 2018 seurakuntamme väkiluku väheni jälleen 54 hengellä. Ajasta iäisyyteen siirtyi peräti 69 seurakuntalaista. Iloinen asia on meilläkin vielä se, että seurakuntaan pyhän kasteen kautta otettiin 26 henkilöä. Muuttoliike myös vähentää väkilukua  ja jonkin verran on edelleen Polvijärvelläkin niitä, jotka näkevät kirkosta eroamisen ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi. Kirkosta eronneiden kohdalla ilmeisesti kristillinen usko ei ole enää elämän tärkeä perusta, vaikka olisi kasteen kautta tultu Jumalan lapseksi ja rippikoulussa olisi saatu kuulla elämän kalleimmasta asiasta, iankaikkisesta elämästä ja taivaan kodista. Näistä uskon asioista on saatettu olla jo kauan etääntyneitä ja kirkosta on vieraannuttu. Eroaminen kristillisestä seurakunnasta on sitten vain lopullinen seuraamus pidempään jatkuneesta kehityksestä.

Seurakuntana ja seurakunnan työntekijöinä joudumme tänäkin vuonna miettimään, miten voisimme paremmin kohdata ihmisiä. Miten voisimme pitää esillä kristillisen uskon hyvää tuovaa sanomaa ja miten voisimme antaa myönteistä kuvaa niin kirkosta etääntyneille, kuin meille kaikille? Tilastojen perusteella meillä on kuitenkin ollut todella paljon toimintaa. Vuoden aikana on ollut peräti toistatuhatta kohtaamista yksilötasolla. Diakoniatyön, nuorisotyön ja lapsityön kautta on voitu tarjota hengellistä ja aineellista apua tuhansille. Tästä me iloitsemme ja haluamme pitää seurakuntaan tulemisen ja osallistumisen kynnystä matalalla jatkossakin.

Työssä ja kaikessa elämässä on hyvä muistella tätä Psalmin sanaa: "Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun? Minä saan avun Herralta, häneltä, joka on luonut taivaan ja maan."

(Psalmi 121). Psalmin sana rohkaisee meitä käymään luottavaisesti uutta kohti.

Valoa ja toivoa ja siunausta elämääsi!

Martti Turunen