Kirkkoherran tervehdys seurakuntalaisille

3.6.2021


Hyvä seurakuntalaisemme Polvijärvellä ja te kaikki sisaret ja veljet Kristuksessa!

Tervetuloa uusituille kotisivuillemme, ja tutustumaan Polvijärven seurakunnan historiaan, toimitiloihin, ja aivan erityisesti meidän upeaan henkilökuntaamme ja toimintoihimme. Elämme kirkkovuodessa helluntain jälkeistä aikaa. Helluntaina Pyhä Henki vuodatettiin seurakuntaan, syntyi kirkko ja seurakunta, jotka Pyhän Hengen voimasta palvelevat eri armolahjoin ennenkaikkea Jumalaa, ja Kristusta ja lähimmäisiä ja seurakuntaa. Pyhä Henki luo uutta ja yhteyttä välillemme. Me työntekijät ja vapaaehtoiset elämme Jumalan armosta ja haluamme Pyhän Hengen luodessa uutta toimia elävinä jäseninä kirkossa ja Polvijärven seurakunnassa. Polvijärven toinen kirkko viettää tänä vuonna 140-vuotissyntymäpäivää. Kirkkomme on rakennettu vasta perustetun Polvijärven itsenäisen seurakunnan sitkeydellä ja monilla lainoilla ja polvijärveläisellä yhteistyön hengellä. Kirkkomme on elänyt sotien vaiheet ja kätkenyt sisäänsä monia ilon ja surun juhlia. Kirkkomme on kauneudessaan ja puhuttelevuudessaan omaa luokkaansa. Pelkästään istuessaan kirkon penkissä, saa alttarilla ja sivulehtereillä oleva kirkkotaide puhutella ja puhua Jumalan sanaa, evankeliumia. Tervetuloa tutustumaan ja myös samalla osallistumaan messuihimme!

Minulla on ilo toivottaa kesän 2021 aikana tervetulleeksi kirkon juhlavuoden kunniaksi pystytettyyn valokuvanäyttelyyn, joka on avoinna perjantaisin ja sunnuntaisin kesä-heinäkuun ajan klo 11-14. Olen kiitollinen vapaaehtoisistamme, jotka Jari Matikaisen johtamana ovat näin mittavan näyttelyn saaneet aikaan. Paikkakuntalainen Jaakko Antikainen on koonnut Polvijärven seurakunnan historiaa, joka on luettavissa kotisivujemme kautta. Polvijärveläisyys on mutkatonta yhdessä tekemistä ja omilla lahjoilla palvelua. Seurakunnassamme monet vapaaehtoiset tekevät mittavasti työtä eri tehtävissä. Parhaillaan esimerkiksi kiillotetaan Polvijärven kirkon vanhoja kattokruunuja ketsupilla. Lisäksi meiltä löytyy tehtäviä: keittää kahvia ja auttaa keittiössä, pitää lähetyksen piirejä tai opettaa Raamattua, miestenpiirissä voi nikkaroida ja messuissa voi päästä laulamaan tai soittamaan. Nämä ovat vain muutama esimerkki, mitä kaikkea voi tehdä. Rohkaisen Sinua olemaan meihin työntekijöihin yhteydessä, ja tulemaan sekä osalliseksi toimintoihimme, että palvelemaan lahjoillasi seurakuntaamme! 

Itä-Suomen Avi ja hiippakuntamme on ohjeistaneet meitä panepidemian aikana terveysturvalliseen elämään. Nyt viimeisimmät ohjeet ovat, että vihdoin pitkään kestäneet rajoitukset alkavat höllentyä. Nyt saa kirkkoon ja toimitiloihimme tulla, kunhan muistaa käsihygienia, riittävän väljyyden ja maskiakin saa käyttää, mutta yleisörajoitusta meillä ei ole. Olemme kiitollisia Jumalalle ja helpottuneita, koska seurakuntana me haluamme elää lähellä ihmisiä, kutsua koolle tapahtumiin ja ryhmiin, ja seurakunnan olemus on yhteyden luominen. Josko nyt tauti väistyisi kokonaan, ja jo kesällä pääsemme vapautuneemmin yhteen.

Seurakuntaelämämme keskus on jumalanpalvelus, jota vietämme pääosin kirkossa klo 10. Kehitämme jatkuvasti mm. perhe- ja musiikkilähtöisiä jumalanpalveluksia sekä haluamme erityisesti huomioida lapset ja nuoret. Lapsille on valmistunut kirkkoon uusi lapsinurkkaus. Toivomme, että lapset ja nuoret viihtyisivät kirkossa ja saisivat leikin lomassa elämäänsä hengellisiä eväitä. Polvijärven seurakunta tunnetaan myös monipuolisesta ja runsaasta musiikkitoiminnasta. Siksi olet tervetullut konsertteihimme sekä osallistumaan musiikkielämään. Jumalanpalveluksesta säteilee rakkaus lähimmäisiä kohtaan niin lähellä polvijärveläisiä, kuin ulottuen kauemmas seurakuntamme lähettein työn kautta. Haluamme välittää ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta pelastajana avoimesti ja runsaana. Haluamme kutsua kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti kirkkoon ja seurakuntaamme. Lähimmäisen rakkaudella on huutava pula arjessa ja haluamme kutsua erityisesti niitä, jotka kokevat yksinäisyyttä, toivottomuutta tai mitä tahansa kärsimystä lämmöllä yhteisöömme!

Julkisyhteisönä meillä on Polvijärven seurakunnassa tahto ja myös velvoite, että kaikki päätöksenteko ja toimintamme ovat avointa ja läpinäkyvää. Tulevaisuudessa lisäämme näkyvyttää ja informointia kokousten suoratoistoina. Samoin rakennuksiin liittyvistä muutoksista pidämme avoimia suoratoistettuja tilaisuuksia tai teemme koosteita suunniteltavista korjauksista. Hallinnontason päätöksistä löytyvät kotisivuiltamme pöytäkirjat ja muut strategiat.

Olen kahden seurakunnan kirkkoherrana paljolti hallinnossa kiinni. Johdan Outokummun ja Polvijärven seurakuntien toimintaa, hallintoa sekä samalla seurakuntien yhdistämistä, ja se itsessään vie työaikaa tuplahalinnon lisäksi. Teen avointa, keskustelevaa yhteistyötä luottamushenkilöidemme kanssa. He ovat seurakunnat hyvin tuntevia ja kuuntelen heidän näkemyksiään, ja keskustelemme kulloinkin vireillä olevista päätöksistä. Seurakuntiemme liitoshankkeesta löydät kotisivuiltamme päätöksenteon alta lisää tietoa. Lisäksi toivon, että voit täyttää seurakuntien liitoksesta kyselyn. Nyt saa vaikuttaa oman seurakunnan tulevaisuuteen!

Olen parhaiten tavoitettavissa sovitusti ja mukana osallistuen molempien seurakuntien jumalanpalveluselämässä. Tällä hetkellä en ole toimituksissa, mutta aina silloin tällöin seurakunnan tapahtumissa sekä yhteistyöneuvotteluissa. Lisäksi järjestän rajoitusten salliessa kirkkovartteja, joissa kohtaan seurakuntalaisia ja kerron ajankohtaisia asioita. Haluan edistää avointa informaatiota seurakuntiemme asioista, joten pyrin kertomaan mahdollisimman paljon meneillään olevista asioista. Toiveeni on, että hallinnollisesti pääsemme yhdistymään seurakuntina, joten toivottavasti pystyn kohtamaan sen jälkeen enempi rakkaita seurakuntalaisia. 

Hyvän ja armollisen Jumalan siunausta elämääsi vuonna 2021!

Outokummun ja Polvijärven seurakunnan yhteinen kirkkoherra Satu Ruhanen

Polvijärven ja Outokummun seurakuntien yhteisen kirkkoherran virkaanasettaminen 4.10.2020 Polvijärven kirkossa
Polvijärven ja Outokummun seurakuntien yhteisen kirkkoherran virkaanasettaminen 4.10.2020 Polvijärven kirkossa